Shape
carespot.gr
carespot.gr

1 Νοέμβρη World Vegan Day Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

29 Οκτωβρίου 2021

World Vegan Day ή σε απλά ελληνικά: Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας. Από το 1994 μέχρι και σήμερα η χορτοφαγία απέκτησε, σε διεθνή κλίμακα, τη δική της μέρα. Κάθε 1η Νοέμβρη γιορτάζεται από τους απανταχού φαν της συγκεκριμένης διατροφής. Για την ακρίβεια, δεν είναι απλά διατροφή, συνιστά κατά κάποιο τρόπο και στάση ζωής γενικότερα. Οι Vegan, δηλαδή οι αυστηρά χορτοφάγοι, αρνούνται να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τα ζώα και τα προϊόντα που δημιουργούνται απ' αυτά, για τροφή, ένδυση, υπόδηση ή άλλο σκοπό. Άλλοι το κάνουν για λόγους υγείας, άλλοι για θρησκευτικούς ή οικολογικούς λόγους. Ο Βρετανός, Ντόναλντ Γουότσον, ο οποίος αποκαλείται «πατέρας» της χορτοφαγίας, ίδρυσε και σχετική εταιρία προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής απαλλαγμένο από ζωϊκά προϊόντα.


Τι ορίζεται ως vegan, δηλαδή αυστηρά χορτοφαγική, διατροφή; Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και απαλλαγμένη εντελώς από προϊόντα / τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης. Είναι μια διατροφή που φημίζεται για το πως ευνοεί την υγεία του κάθε ανθρώπου. Οι χορτοφάγοι διατρέχουν σαφώς χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια ακόμα και μορφές καρκίνου. Κάθε τρόφιμο που παράγεται από ζώα βρίσκεται εκτός των προτιμήσεών τους και της καθημερινότητας τους. Για τους αυστηρούς χορτοφάγους αποκλείονται τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από τα ζώα ακόμα και το μέλι ή το αυγό. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η χορτοφαγική διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά, χοληστερόλη και πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά. 


Στον αντίποδα, είναι ξεκάθαρο ότι η χορτοφαγία απαιτεί και μεγάλη προσοχή του κάθε ατόμου ώστε να αποφευχθούν οι διατροφικές ελλείψεις και οι ανεπάρκειες σε απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν ανάγκες που επιβάλλεται να καλυφθούν με εναλλακτικές πηγές. Καλύπτονται π.χ. με συνδυασμούς τροφών όπως όσπρια με σιτηρά χάρη στα οποία απορροφάται καλύτερα ο μη-αιμικός σίδηρος. Προφανώς και ένας vegan καταναλώνει μεγάλες ποσότητες σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και υποκατάστατα γάλακτος ή τυριού. Εννοείται συστήνεται η αποφυγή επεξεργασμένων π.χ. ψωμιά που τείνουν να έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία που τα καθιστά και ανθυγιεινά και παχυντικά. Αναφορικά με το ιώδιο που βρίσκεται τα ψάρια, τα αυγά και το γιαούρτι, οι χορτοφάγοι συνήθως το βρίσκουν στα φύκια. Την πιθανή έλλειψη της υπερ-απαραίτητης βιταμίνης Β12 (τη συναντάμε σε ζωϊκές τροφές) οι χορτοφάγοι την αντιμετωπίζουν με συμπληρώματα διατροφής


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .