Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γιατί παράγει και έχει ανάγκη τεστοστερόνη και το γυναικείο σώμα;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

6 Δεκεμβρίου 2021

Τεστοστερόνη. Στο άκουσμα της λέξης και μόνο το μυαλό όλων πάει αποκλειστικά στο ανδρικό φύλο. Όσο περισσότερη τεστοστερόνη έχει ένας άνδρας τόσο πιο αρρενωπός δείχνει και πιο αναπαραγωγικά ικανός γίνεται. Όμως, τελικά δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση αυτή η ορμόνη που ανήκει στα ανδρογόνα και την παράγουν οι όρχεις. Τεστοστερόνη έχει ανάγκη και παράγει με φυσικό τρόπο και το γυναικείο σώμα! Όχι, βεβαίως, στην ίδια μεγάλη ποσότητα αλλά παράγει. Υπολογίζεται ότι μια γυναίκα παράγει περίπου το 1/10 (ή και λιγότερο) της τεστοστερόνης που παράγει ένας άνδρας αφού ο δικός της οργανισμός έχει ως βασικό μέλημα την παραγωγή οιστρογόνων. Μια γυναίκα παράγει τεστοστερόνη στις ωοθήκες, τα επινεφρίδια και φυσικά τα κύτταρα

Τι προσφέρει σε μια γυναίκα η τεστοστερόνη και γιατί είναι απαραίτητη και για τον δικό της οργανισμό; Βοηθάει στην υγεία των οστών της. Συνεισφέρει στην υγεία του στήθους της. Την κάνει πιο αναπαραγωγικά ικανή και πιο γόνιμη. Φροντίζει για την υγεία του κόλπου της. Αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία. Εξισορροπεί τα επίπεδα άλλων ορμονών. Στην εφηβεία τόσο ένα αγόρι όσο και ένα κορίτσι αρχίζουν να παράγουν αρκετή τεστοστερόνη αλλά και οιστρογόνα. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωσή τους και βοηθάει / ορίζει τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το κάθε φύλο. Π.χ. επηρεάζει τη φωνή, τον αριθμό τρίχας στο σώμα ή την ανάπτυξη στήθους. Στα θηλυκά ο οργανισμός μετατρέπει την τεστοστερόνη που παράγεται σε οιστρογόνα. Αν ένας γυναικείος οργανισμός παράγει παραπάνω από το φυσιολογικό τεστοστερόνη τότε δεν προλαβαίνει να μετατρέψει τη συνολική ποσότητα σε οιστρογόνα με συνέπεια η γυναίκα να αποκτά πιο ανδρικά χαρακτηριστικά, να γίνεται αυτό που λέμε ανδροπρεπής. 

Αν λοιπόν μια γυναίκα δεν έχει επαρκή ποσότητα τεστοστερόνης θα δει τους ιστούς στο στήθος της να αλλάζουν, θα έχει δυσκολίες στο να γίνει μητέρα, θα έχει μειωμένη διάθεση για σεξ, θα επηρεαστεί η περίοδός της, θα «στεγνώσει» ο κόλπος της και θα αυξηθούν οι κίνδυνοι για εμφάνιση οστεοπόρωσης! Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι μειώνεται φυσικά η παραγωγή τεστοστερόνης. Ο άνδρας είναι καλό να επιχειρήσει να κρατήσει ψηλά την παραγωγή της με διατροφή και συμπληρώματα ενώ η γυναικά θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον γιατρό της για το αν χρειάζεται κάποια αγωγή, πιθανότατα όχι. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .