Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα 9 απλά tips να χάσεις άμεσα κιλά για να βγεις στην παραλία

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Ιουνίου 2022

Τα 9 απλά tips να χάσεις άμεσα κιλά για να βγεις στην παραλία

Κάθε χρόνο όταν καλοκαιριάζει και ετοιμάζεσαι για την παραλία σε κυριεύει το άγχος αν θα σου κάνει το περυσινό μαγιό και πως θα δείχνει το σώμα σου στα μάτια των άλλων. Τον χειμώνα τα ρούχα είναι περισσότερα και μπορούν να καλυφθούν οι ατέλειες κι εκείνα τα παραπανίσια κιλά που απέκτησες με μερικές απολαυστικές αλλά παχυντικές διατροφικές συνήθειες που υιοθέτησες. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι ωστόσο. Υπάρχει τρόπος να χάσεις τα κιλά που πήρες αρκετά γρήγορα ώστε να είσαι όπως πρέπει όταν βγεις στην παραλία και τα βλέμματα των άλλων «καρφωθούν» πάνω σου. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο αλλά δεν είναι και τόσο. Χρειάζεται μεθοδικότητα και προσήλωση σε ορισμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διώξεις ό,τι σε βαραίνει και να αποκτήσεις και πάλι τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση. Δε χρειάζεται να λιμοκτονήσεις αφού οι εξαντλητικές δίαιτες αφενός είναι ανθυγιεινές και αφετέρου όσα κιλά χάσεις γρήγορα άλλο τόσο γρήγορα θα τα πάρεις ξανά. Πάρε μολύβι και χαρτί λοιπόν και σημείωνε πως θα πετύχεις την απώλεια βάρους που θέλεις δίχως «σκληρή» δίαιτα και χωρίς να χρειαστείς πολύ χρόνο. 


1) Κοιμήσου καλά το βράδυ. Αν σου αρέσει ο ύπνος εμείς θα σου δώσουμε έναν λόγο παραπάνω να κοιμάσαι περισσότερο. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι κάποιος που πηγαίνει για ύπνο το βράδυ 75 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο καταναλώνει 270 θερμίδες λιγότερες, κάτι που αναλογεί σε τρία πολύ γλυκά μπισκότα! Αντιθέτως ο οργανισμός ενός ανθρώπου που δεν κοιμάται επαρκώς παράγει περισσότερη γκρελίνη, που λέγεται και ορμόνη της πείνας, με συνέπεια να καταναλώνει έξτρα τροφές για να χορτάσει τη λαιμαργία. Αφού θες να χάσεις κιλά λοιπόν και επιπλέον βάρος, γρήγορα για ύπνο!


2) Βγάλε βόλτα το σκύλο / φρόντισε τον κήπο: Αν έχεις σκύλο σου δίνεται μια υπέροχη αφορμή για έξτρα περπάτημα δύο φορές το 24ωρο αφού ως γνωστόν πρέπει το κατοικίδιο να βγαίνει για την ολιγόλεπτη βόλτα του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Έχει υπολογιστεί ότι ένα απλό περπάτημα με τον σκύλο για 20 με 30 λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε «κάψιμο» 135 θερμίδων ενώ συνιστά και μια ήπια γυμναστική που κάνει καλό στην υγεία. Φυσικά πρέπει να υπογραμμιστεί και η ψυχική ικανοποίηση και η ευεξία που προσφέρει αυτή η αλληλεπίδραση με το κατοικίδιο. Αν δεν έχεις κατοικίδιο και έχεις κήπο ή παρτέρια με λουλούδια φρόντισέ τα τακτικά. Και όταν λέμε φροντίδα δεν εννοούμε, μόνο, ένα πότισμα. Χρειάζεται να βγάλεις τα περιττά χόρτα ή φύλλα. Μόνο μισή ώρα κηπουρικής «καίει» 150 θερμίδες ενώ αν γίνουν πιο βαριές δουλειές οι θερμίδες ανεβαίνουν στις 400. 


3) Περιόρισε ή κόψε το αλκοόλ: Μόνο έκπληξη δεν συνιστά η συγκεκριμένη οδηγία / συμβουλή σε άνθρωπο που θέλει να χάσει παραπανίσια κιλά και να αποκτήσει τη σιλουέτα που επιθυμεί. Αν αντιστάθηκε στο παγωτό αλλά ενέδωσες στο ποτήρι με την παγωμένη μπύρα ή το κοκτέιλ, τότε έκανες ένα κοινό λάθος. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένας ενήλικας υπερβαίνει το ημερήσιο επιτρεπτό όριο κατανάλωσης ζάχαρης πίνοντας απλά δύο ποτήρια κρασί. Π.χ. ένα μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί είναι το ίδιο με ένα παγωτό! Το αλκοόλ λοιπόν, γενικώς, είναι κακό για έναν άνθρωπο και παράλληλα περιττές θερμίδες που δεν χρειάζεται. 


4) Κάνε διαλειμματική δίαιτα: Είτε το βρίσκεις εύκολο να παραλείψεις το πρωϊνό ή να έχεις ένα δείπνο πολύ πιο νωρίς από την κανονική ώρα, υπάρχουν πολλά οφέλη από τη διαλειμματική δίαιτα. Μελέτη που έγινε το 2021 σε γκρουπ γυναικών μεταξύ 18 και 45 ετών και οι οποίες έτρωγαν το τελευταίο πιάτο της ημέρας μεταξύ 7 και 7.30 το απόγευμα για 12 εβδομάδες έχασαν περισσότερο βάρος και περισσότερους πόντους στην περιφέρειά τους από 'κείνες που έτρωγαν πολύ αργότερα, μεταξύ 10.30 και 11. Επίσης αυτού του είδους η δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό γιατί βοηθάει στην καύση αποθηκευμένου λίπους. 


5) Φάε αργά και σταθερά: Αν ανήκεις σ' εκείνους που τρώνε τώρα που διαβάζουν αυτό το blog μάλλον θα πρέπει να κατεβάσεις το πιρούνι / κουτάλι σου. Μελέτη του 2019 σχετικά με την παχυσαρκία έδειξε ότι όσοι δεν τρώνε λαίμαργα αλλά έχουν αργό και σταθερό ρυθμό κατάφεραν να χάσουν κιλά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η λεπτίνη, η ορμόνη του κορεσμού, όταν απελευθερώνεται δίνει το αίσθημα της πληρότητας. Ωστόσο χρειάζεται λίγο χρόνο για να λειτουργήσει και να σε κάνει να αισθανθείς κορεσμό από την τροφή που έχεις ήδη λάβει. Γι' αυτό λοιπόν τρώγε αργά και σταθερά και όχι γρήγορα αφού θα αισθανθείς χορτάτη / ος με λιγότερη τροφή. 


6) Πάρε φυτικές ίνες: Η συγκεκριμένη οδηγία μόνο έκπληξη δεν μπορεί να προκαλεί. Η κατανάλωση φυτικών ινών, που υπάρχουν σε λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους συνεισφέρει τα μέγιστα στην άμεση απώλεια βάρους. Έρευνα του 2019 έδειξε ότι η κατανάλωση φυτικών ινών αποτέλεσε τον πιο σταθερό και σίγουρο τρόπο απώλειας βάρους. Μόνο 4γρ. επιπλέον τη μέρα βοηθούσαν ένα κανονικό άτομο να χάσει 3,25 κιλά σε βάθος έξι μηνών. Παράλληλα τα άτομα που καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες έχουν την τάση να βρίσκονται σε πιο υγιή κιλά. 


7) Κράτα... ημερολόγιο: Μπορεί να ακούγεται χαζό αλλά δεν είναι. Αντιθέτως αποδεικνύεται πολύ πρακτικό και ουσιαστικό ως tip. Το να σημειώνεις πότε και τι τρως αποδεικνύεται μια σοφή πρακτική. Αφενός θα έχεις διαρκώς τον έλεγχο και δεν θα κάνεις παρασπονδίες και αφετέρου θα φροντίζεις να τρως κυκλικά όλα όσα χρειάζεται ένας οργανισμός και δεν θα επιλέγεις συχνά τα ίδια παραλείποντας για καιρό άλλες πολύτιμες τροφές. 


8) Ακολούθησε τον κανόνα 80%: Το «Hara hachi bu» είναι ένας γιαπωνέζικος όρος που σημαίνει: φάε μέχρι να αισθανθείς 80% χορτασμένη / ος. Αυτή η τεχνική απώλειας βάρους άρχισε στην πόλη Okinawa. Μάλιστα ενστερνίστηκαν και το πιο πάνω tip, για την αργή και σταθερή κατανάλωση τροφής, ενώ παράλληλα υιοθέτησαν και μια ακόμα πρακτική λύση, την αντικατάσταση των μεγάλων πιάτων για τα γεύματά τους με μικρότερα ώστε να μη χωράνε πολύ φαγητό. Πέρα από το νούμερο, δηλαδή το 80% που χρησιμοποιείται ενδεικτικά, είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι να σταματάει κανείς να τρώει όταν αισθανθεί ικανοποιημένος και όχι «σκασμένος» από το φαγητό. 


9) Μην ξεχνάς την ενυδάτωση: Για να μειωθεί η πρόσληψη θερμίδων συστήνεται η κατανάλωση νερού. Το νερό, ούτως ή άλλως, είναι απαραίτητο για την υγεία ενός ανθρώπου και δυστυχώς αρκετοί παραλείπουν να πίνουν όσο απαιτείται (2 με 2,5 λίτρα, εξαρτάται από την καθημερινότητα του καθενός) κάθε μέρα. Μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει ένα 37% ανθρώπων που διψάνε και αντί να πιουν νερό, τρώνε για να αισθανθούν πληρότητα αφού τα σημάδια του οργανισμού για τη δίψα (πλην εξαιρέσεων) σε κανονική μέρα, όχι καύσωνα, είναι πιο αδύναμα από αυτά της πείνας. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot



Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .