Shape
carespot.gr
carespot.gr

Διάρροια: Τροφές που πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε για θεραπεία

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Μαΐου 2022

Διάρροια: Τροφές που πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε για θεραπεία


Διάρροια. Μοιάζει απίθανο να μην έχει ταλαιπωρηθεί, έστω μία φορά στη ζωή του, κάθε άνθρωπος παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί η διάρροια μπορεί να προκληθεί από αρκετές αιτίες. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα τροφικής δηλητηρίασης. Ίσως η... ρίζα της είναι κάποια αλλεργία. Ενδέχεται να αποτελεί χρόνια κατάσταση σε κάποιον άνθρωπο, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κάτι άλλο. Γενικώς υπάρχει μια πολύπλοκη σχέση και σύνδεση μεταξύ της δίαιτας, δηλαδή των διατροφικών επιλογών, και της διάρροιας σε έναν άνθρωπο. Ακόμα κι αν η δική σας διάρροια αποτελεί χρόνια κατάσταση, υπάρχουν διατροφικές επιλογές που πρέπει να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και κυρίως την έντασή τους. Και φυσικά υπάρχουν και επιλογές που δεν πρέπει να κάνετε ώστε η διάρροια να μην γίνεται χειρότερη.


Φαγητά που πρέπει να τρώτε όταν έχετε διάρροια

Όταν έχετε διάρροια είναι κομβικό το τι τρώτε ή δεν τρώτε για να βοηθηθείτε να αναρρώσετε πιο γρήγορα. Κορυφαίες επιλογές είναι οι τροφές που, στην αγγλική γλώσσα, αποκαλούνται: BRAT. Κάθε γράμμα αντιστοιχεί και σε τρόφιμο. Μπανάνα, ρύζι, μήλα και τοστ. Αυτές πρέπει να είναι οι πρώτες επιλογές για κάποιον που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διάρροιας και να μην επιδεινώσει το πεπτικό σύστημα. Κορυφαία επιλογή θεωρείται φυσικά και η σούπα από κοτόπουλο ή βοδινό, ωστόσο είναι σημαντικό να απομακρύνετε κάθε λίπος. Μπορούν να βοηθήσουν επίσης τα κράκερ σόδας, πουρές μήλου ή χυμός μήλου. Όταν πια αρχίζετε να αναρρώνετε και να αισθάνεστε καλύτερα από τη διάρροια, μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας χτυπητά αυγά ή μαγειρεμένα λαχανικά.

Σημαντικό επίσης είναι να καταναλώνονται αρκετά υγρά αφού κατά τη διάρροια ένας οργανισμός χάνει πολλά υγρά και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Το νερό γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο όπως και το τσάι. Νερό με ηλεκτρολύτες ή νερό καρύδας επίσης είναι καλές επιλογές για την αποφυγή αφυδάτωσης στη διάρροια. Απλά να έχετε κατά νου να αποφεύγετε την πολλή ζάχαρη


Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια

Όταν έχετε συμπτώματα διάρροιας ή είστε σε φάση ανάρρωσης είναι καλό να αποφεύγετε ορισμένες τροφές που επιδεινώνουν την κατάσταση αφού επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και το ερεθίζουν κάνοντας τη διάρροια να διαρκεί περισσότερες μέρες. Τι τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια;


  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα μεταξύ των οποίων και πρωτεϊνούχα ποτά με βάση το γάλα
  • Τηγανιτά φαγητά και φαγητά που έχουν λίπος
  • Πικάντικα
  • Επεξεργασμένες τροφές ειδικά εκείνες με πρόσθετα
  • Χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας
  • Σαρδέλλες
  • Ωμά λαχανικά
  • Κρεμμύδια
  • Καλαμπόκι
  • Φρούτα κίτρου
  • Ανανά, σταφύλι, κεράσι, σύκο, σταφίδες
  • Αλκοόλ
  • Καφέ, σόδα και ποτά με καφεΐνη ή ανθρακικό
  • Τεχνητά γλυκαντικά


Αντιμετώπιση και θεραπεία για διάρροια

Αρκετές περιπτώσεις διάρροιας δεν διαρκούν πολύ και αντιδρούν σωστά σε σπιτικές θεραπείες, όπως οι αλλαγές στη διατροφή στις οποίες αναφερθήκαμε ήδη. Παράλληλα με τη διαφοροποίηση στη δίαιτα, για τη διάρροια είναι πιθανό να χρειαστούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από ένα φαρμακείο που θα υποδείξει ο φαρμακοποιός σας. Σε μερικές περιπτώσεις τη διάρροια την προκαλούν παράσιτα ή βακτηριακή μόλυνση και ίσως χρειαστούν και αντιβιωτικά. Η λήψη προβιοτικών το συντομότερο δυνατό μετά από τα αντιβιωτικά θα βοηθήσει να εμποδιστούν τα αντίθετα αποτελέσματα αφού θα εισαχθούν υγιή βακτήρια στο πεπτικό σύστημα. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθούν οι πιθανότητες για διάρροια στο μέλλον και ειδικά για τις αιτίες εμφάνισής της. Βεβαίως, αν η διάρροια που έχετε είναι πολύ έντονη και διαρκεί ίσως χρειαστεί να εισαχθείτε σε νοσοκομείο. 


Πότε πρέπει να δείτε γιατρό για τη διάρροια

Ενώ τις περισσότερες φορές η διάρροια αντιμετωπίζεται με επιτυχία με αλλαγές στη διατροφή και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αν η δική σας διαρκεί πάρα πολύ (περισσότερο από δύο ημέρες) και δεν βελτιώνεται πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν αισθάνεστε ότι έχετε αφυδατωθεί από τη διάρροια. Σημαντικό επίσης είναι να είστε προσεκτικοί και να ζητήσετε άμεσα τη συμβουλή γιατρού αν δείτε μαύρα κόπρανα ή που έχουν αίμα. Το ίδιο ισχύει και για πολύ έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα ή υψηλό πυρετό. 


Διάρροια και παιδί

Αν το παιδί σας έχει διάρροια τηλεφωνήστε τον παιδίατρο και ρωτήστε αν πρέπει να το πάτε στο νοσοκομείο για εξετάσεις και καλύτερη φροντίδα. Αυτό πρέπει να γίνει εφόσον:


  • Η διάρροια διαρκεί περισσότερο από ένα 24ωρο
  • Δεν «έβρεξε» την πάνα του για 3-4 ώρες
  • Έχει υψηλό πυρετό
  • Έχει στεγνό στόμα και γλώσσα
  • Κλαίει δίχως να βγάζει δάκρυα
  • Αν το δέρμα του χάνει την ελαστικότητά του
  • Αν δείτε να υπάρχει «βύθισμα» του δέρματος στην κοιλιά, τα μάγουλα ή κάτω από τα μάτια
  • Αν έχει μαύρα κόπρανα ή που έχουν αίμα


Τελικό συμπέρασμα για τη διάρροια

Το τι τρώμε μπορεί να προκαλέσει ή να θεραπεύσει τη διάρροια. Όταν έχετε διάρροια είναι καλό να ξεκουράζεστε, να πίνετε αρκετά υγρά και νερό και να ακολουθείτε την BRAT δίαιτα για την οποία μιλήσαμε πιο πάνω. Εφόσον περάσουν δύο ημέρες και η διάρροια έχει υποχωρήσει μπορείτε σιγά σιγά και με μεγάλη προσοχή να επιστρέψετε στις προηγούμενες διατροφικές σας συνήθειες. Όσο πιο πιστοί είστε στην BRAT δίαιτα όσο έχετε διάρροια, τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσει και τόσο πιο μειωμένη θα είναι η ένταση των συμπτωμάτων. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .