Shape
carespot.gr
carespot.gr

14 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι να ρίξεις άμεσα την πίεση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

30 Δεκεμβρίου 2021

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή αλλιώς υπέρταση, έχει χαρακτηριστεί ως ο «αθόρυβος δολοφόνος» και όπως μπορεί να καταλάβει κανείς υπάρχει σοβαρός λόγος γι' αυτό. Συχνά δεν έχει συμπτώματα παρότι συνιστά τον πιο σημαντικό λόγο για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Κι αυτές οι ασθένειες αποτελούν δύο από τις βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Περίπου οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά νούμερα για την πίεση. Η συστολική και η διαστολική ή αλλιώς η μεγάλη και η μικρή. Η πρώτη μετράει τη δύναμη της πίεσης όταν η καρδιά σπρώχνει αίμα στις αρτηρίες και η δεύτερη την πίεση στα αιμοσφαίρια μεταξύ των χτύπων της καρδιάς όταν εκείνη γεμίζει και ξεκουράζεται. Η πίεση εξαρτάται από την ποσότητα αίματος που φουσκώνει την καρδιά σου και πόση αντίσταση υπάρχει στη ροή του αίματος στις αρτηρίες. Όσο πιο σφιχτές και στενές είναι οι αρτηρίες, τόσο πιο υψηλή είναι η αρτηριακή πίεση.

Ως καλή αρτηριακή πίεση στους ενήλικες θεωρείται κάτω από 120 για την συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή άνω του 130 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση. Το θέμα λοιπόν είναι τι μπορεί να κάνει κανείς για να ρίξει την πίεσή του άμεσα και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου που θα απειλήσει σοβαρά την υγεία και τη ζωή του. Ιδού μερικά επιστημονικά αποδεδειγμένα tips που βοηθάνε σημαντικά. 


1. Αύξησε τη σωματική ενεργητικότητα / δραστηριότητα, κάνε γυμναστική. Τουλάχιστον 65 διαφορετικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η αεροβική γυμναστική (βάδισμα, τρέξιμο, ποδηλασία, ομαδικά σπορ) αλλά και η γυμναστική αντίστασης μειώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση, ειδικά στους άντρες. Ακόμα και δουλειές του σπιτιού όπως η κηπουρική ή να ανέβεις χρησιμοποιώντας τις σκάλες βοηθούν. 

2. Χάσε βάρος αν έχεις παραπανίσια κιλά. Έστω και η μείωση μερικών κιλών είναι ευεργετική για τη γενικότερη υγεία ενός ανθρώπου, όχι μόνο για τη δεδομένη μείωση της πίεσης. 

3. Κόψε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Το συγκεκριμένο tip έχει... σύνδεση με το Νο2 αφού μειώνοντας τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες μοιάζει βέβαιο ότι θα υπάρξει απώλεια βάρους. 

4. Πάρε περισσότερο κάλιο και λιγότερο νάτριο. Το κάλιο το συναντάμε, πέρα από συμπληρώματα διατροφής, σε γαλακτοκομικά, ψάρια, φρούτα όπως οι μπανάνες, τα αβοκάντο, ακτινίδιο και τα πορτοκάλια και σε λαχανικά όπως οι τομάτες, το σπανάκι και οι πατάτες. 

5. Περιόρισε στο ελάχιστα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα έτοιμα σνακ (πίτσα, μπέργκερ, έτοιμες σούπες κτλ), τα πατατάκια, τα γαριδάκια και γενικότερα κάθε τι συσκευασμένο. 

6. Κόψε το κάπνισμα. Πέρα από την πίεση (που μεσομακροπρόθεσμα αυξάνεται από τον καπνό) θα ευνοήσεις με... χίλιους τρόπους την υγεία σου. 

7. Απέφευγε το στρες. Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους αλλά με το άγχος δεν λύνονται τα προβλήματα, αντίθετα αυξάνονται όπως η αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για μείωση του στρες (π.χ. άθληση, γιόγκα) που θα ευνοήσει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

8. Φάε μαύρη σοκολάτα (με 60-70% κακάο) καθώς έχει αποδειχθεί ότι 1-2 κομμάτια τη μέρα ρίχνουν έστω και λίγο την αρτηριακή πίεση. 

9. Πιες τσάι ή κατανάλωσε τζίντζερ, σέλερι και μαύρα φασόλια. 

10. Βάλε σκόρδο στα φαγητά ή πάρε συμπλήρωμα διατροφής που το περιέχει. 

11. Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι επαρκώς και ποιοτικά. 

12. Απέφευγε το αλκοόλ και την καφεΐνη. 

13. Πάρε μαγνήσιο και Ω3-λιπαρά.

14. Προτίμησε φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα φυσικής πρωτεΐνης όπως τα ψάρια (σολομός, πέστροφα), τα αυγά, το στήθος κοτόπουλου, το βοδινό, τα φασόλια, τις φακές. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .